Salate

KINESKA SALATA

Dve soljice princa i dve kasicice vegete skuvati sa vodom.

Skloni, procedi, ohladi pa dodaj 20gr. majoneza 200gr. ulja dva struka

sitno iseckanog praziluka 250gr. salame obicne i dve case pavlake.

Sve pomesaj.

LJUTENICA (za zimnicu)

Staviti 5kg. mlevenog paradajza i tome dodati kilogram ljutih feferona

250gr sirce 150gr. secera i 350gr. zejtina. Ljutenica kad je gotova zejtin

pliva po povrsini. Zagrejati zejtin i dolivati tegle

SARENA SALATA (za zimnicu)

5kg karfiola iskidati na sinte cvetove 3kg paprike 3kg krastavcica 1kg

sargarepe iseci na kolutove o,5kg secera 1l belo sirce luznicko 250gr soli

1 kesica bibera u zrnu 1 kesica vinobrana 1 kesica konzervansa. Izmesati

i ostaviti 24h uz povremeno mesanje. Zatim sipati u tegle i ostaviti jos 24h

otvorene tegle posle ih zatvoriti

KISELI KRASTAVCI (za zimnicu)

10 litra vode 450gr. soli 150gr eksencije jedna kesica konzervansa 1 kesica vinobrana sve to izmesati voda se ne kuva.

KECAP

Prokuvati 6kg paradajsa i 25 crvenih paprika ,4 glavice crnog luka .S ve to proci kroz masinu.Staviti ponovo da se kuva.Dodati

250grama ulja,4 kasike senfa.4 lovorova lista,1 kasicicu mlevenog bibera,soli po ukusu.4 kasike secera i na kraju

1 kasicicu origana.U zagrejane flase sipati vruc kecap i odmah zatvoriti.

AJVAR

200 paprika ispeci,oljustitii staviti da se cedi preko noci.Pola case (rakijske) esencije pola korena rena,pola kasicice salicila.soli po ukusu

150 grama secera.Vruc ajvar stavljati u vruce tegle,povrh toga stavljati rendani ren.Tegle zatvarati celofanom premazan rakijom.Ajvar

prziti 2h.

KISELI KRASTAVCI

Pripremiti 3 do 4kg krastavca za 5l teglu.

16 kasika alkoholno sirce,100grama secera,50gr.soli,1konzervans,biber u zrnu.

Sirce i ostale otopine u 5 l vode da odstoji.Odabrati ciste krastavce i oprati ih cetkicom i do kraja osusiti.

AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA

Uzme se 5 kg zelenog paradajza i stavi se u rernu da se ispece.Sacekati da se ohladi i nakon toga se oljusti

paradajz pa se samelje.Tome dodati 1kg zelene paprike  i nepecene ih sam;eti.Pola litra ulja i 1 kasiku

esencije i sve to kuvati.Na kraju dodati beli luk,1 saku secera i soli po ukusu.

MAJONEZ

Umutiti:

4 zumanca,1 i po kasicica senfa.Ulje dodavati prilikom mucenja(flasu drzati da curi non-stop).

Na kraju iscediti sok od jednog limuna i dodati 1 kafenu solju vode sa malo soli.

KISELI KRASTAVCI-ZA 10 KG

1 l vode sa 250gr soli,

1 solja bele kafe secera,

1 kesica vinobrana,

1 kesica konzervansa.Mesati da se istopi

i stavi jedno celo jaje(nerazbijeno)i mesati dok se ne

podigne jaje i na njemu pojave mehurici.Dodati

u 9l vode i naliti krastavce i izmedju staviti

mirodjije

-list celera,

-persunov list,

-biber u zrnu.

PEGLANE PAPRIKE (za zimnicu)

10 kg paprika ociscenih i izbusenih.

1.U ciniju izmesati 600 gr. secera,300 gr. soli i 1 kesicu salicila(10gr.).To

sve lepo izmesati.

2.U posebnu ciniju staviti 600 gr. ulja i 2 soljice eksencije.

U svaku papariku kasicicom staviti smesu pod 1.Svaki red paprika se poprska

kasikom smesom pod 2.Kad se sve naredja preko staviti najlon i necim natisnuti.Kad odstoji 2h

promesati.Ukupno stoji 24h i nekoliko puta se promesa.2 vezice persuna,beli luk iseckati i sargarepa

otprilike.

Redjati u tegle,red paprike,red persuna,belog luka i sargarepe.Paprike sto vise natisnuti.

KISELI KRASTAVCI ZA MERU OD 5KG

5 litara vode,

5 kasike soli,

5 kasika secera,

1 vinobran-5 gr.

1 konzervans-5 gr.

Sve prokuvati i dodati 2 dl.esencije.Kad se prohladi smesa da bude topla,

sipati po krastavcima i dodati mirodjije.Tegle se zatvaraju kad se ohladi.

TURSIJA – ZA 6O L

5 litara vode da prokljuca.Zatim dodati 5 kesica od po 5 gr.konzervansa,5 kesica

vinobrana od 5 gr.1 kg. soli.Kad se malo prohladi dodati 500-75o gr. esencije

sve staviti u 25 l vode.U to se doda jos 100 gr. secera.

SLANI KOLACI

Umesiti:1/2 kg. brasna,2 nepune kasike masti,5 gr. sode bikarbone,malo soli

i sa vodom zamesiti.Pobrasnjaviti krpu izamesiti testo da stoji tako 30 minuta.Rastanjiti

koru 1 cm.i seci na kocke i svaku filovati.

Filovati: iseci na kockice  salamu, sir i staviti majonez,kecap i origano.Uvaljati u jaje

i prezle i prziti na vreo zejtin.

PAPRIKE U TEGLAMA (ZIMNICA)

Prokuvati:

1l vode,1 soljiva za crnu kafu soli,1 soljica sirce,3 soljice ulja,1 soljica esencije,

2 soljice secera,1 kasika salicil,1 kesica vinobran.

Paprike se peckaju i tople se provuku kroz prokuvan sadrzaj i redjaju,red paprike,persun,beli luk.

Ostavi se do sutradan da se slegnu i dobije se rastvor.

CEPKANI AJVAR (ZIMNICA)

5 kg paparika

1/2l ulja

malo soli

esencija

salicil.

Paprike ispeci,staviti u djerdjef da se ocede i tek kroz nekoliko sati oljustiti,ocistiti

od semena i cepkati (seckati) uzduz na komade.

Seckane paprike staviti na vrelo ulje,prziti 20 minuta,a zatim skinuti sa sporeta,posoliti,zakiseliti po ukusu,

izmesati sa salicilom i odmah sipati vruc u vruce tegle.

Skloniti s vatre i doda se 1 rakijska casa esencije,5-6 kasika soli,2 kasicice secera i 1 kesica salicila.

Vruce sipati u vruce tegle i zaliti vrelim uljem.Ostaviti tegle preko noci pokrivene krpom sve do sutradan dok se ne ohladi i zatvoriti celofanom.

SALATA OD MARINIRANIH PECURKI

300gr.pecurke (iz tegle)

2 kuvana krompira

1 casa pavlake

50 gr. pilece salame

2 tube majoneza

malo persuna,soli .bibera,

malo senfa.

Pecurke iseckati sitno,tome dodati 2 kuvana izrendana krompira,salamu iseckanu po duzini,

pavlaku,majonez,senf.Sve sastojke ujednaciti i odozgo ukrasiti majonezom po zelji.

CEPKANI AJVAR

160 paprika (crvene)

1 solja (crna kafa) secera

1 vinobran

1 soljica esencije ili 3-4 supene kasike

3 soljice ulja

1 soljica soli

beli luk i persun.

Ispeci paprike,ocistiti od semena i cepkati paprike,izmesati rukama i staviti u tegle.

KECAP

7kg paradajza ocistiti i samleti na vodenici sto odvaja ljuspe i semenke.

Od toga 6,5kg kuvati,a 500gr pomesati sa 200gr gustina.Kad provri (baci kljuc)

kuvati 40min.U masu od 500gr dodati 80gr soli ,a u prethodnu od 6,5kg staviti

350gr secera i jedna soljica vinsko sirce sve zajedno da se kuva.Od mase od 500gr

uzeti malo paradajz i pomesati sa 2 kasike senfa.Kad se to doda prethodnoj masi

dodati jednu kesicu origana,jednu kesicu mlevenog bibera,vezu iseckanog persuna

i 1 i po kesica konzervansa i kuvati jos 15-20min uz stalno mesanje i kad se prohladi

sipati u flase,i posle kad bude mlako zatvoriti

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: