Poslastice

LEDENE KOCKE

Izmutiti 5 jaja sa 5 kasike secera. Dodati 6 kasike brasna i 3 kasicie kakaoa.to

Staviti da se pece. Uspilovati 300gr. vode i 30gr, secera. Vruc sirup preko patispanja preliti i obrnuto.

Fil:

U 1/2 L mleka skuvati kao puding 8 kasike brasna i 12 kasike secer. Posebno umutiti 1 margarin, Kad

se ohladi promesati sa margarinom. Povrh toga 2 slaga ili istopljenu cokoladu.

SLATKI KOLAC

4 jaja 4 soljice secera 2 soljice zejtina 6 soljice brasna i voce po zelji

ROLAT SA OBLANDOM

100gr. putera ili margarina umutiti sa 100gr. secera u prahu i jednim jajetom. Zatim dodati 150gr. tucanih i seckanih biskvita 2 kasicice kakao ili jedna stangla cokolade. Pre nego sto pocnete da mutite ovu masu pripremiti jednu celu oblandu. Staviti je izmedju dve vlazne krpe da stoji izvesno vreme dok ne omeksa. Na potpuno mekanu oblogu spustiti pripremljeni nadev pa zatim uviti sve kao rolat pre upotrebe treba da stoji nekoliko sati.

VANILICE

200gr. masti 100gr. secera 100gr. oraha 350gr. brasna 1 jaje i malo praska za pecivo sve se izmesa rukom.

SALAMA

Dva belanca izmutiti sa 20gr. mlevenih oraha 200gr. secara u prahu 20gr. rendane cokolade pa se izmesi i razvije kora.

Fil:

Dva zumanca da se pomesa sa 100gr. margarina i 100gr. secera u prahu.

TORTA OD KROMPIRA

1kg. krompira skuvati kao za pire. Posebno umutiti jedan margarin sa 5oogr. secera u prahu. Kad se prohladi krompir pomesati sa margarinom. Onda podeliti masu na pola u prvi deo dodati 4 stangle cokolade (100gr.) a u drugi deo dodati 250gr. mlevenih oraha

Fil:

Crni deo, beli deo i povrh toga dva slaga

SLADOLED TORTA

Umutiti 10 belanca i 10 kasike secera 10 kasike brasna ispecenu koru preliti sa najmanje pola litra vrelog mleka u kome su dodate dve kesice vanilinog secera.

Fil:

Umutiti 10 zumanca sa 8 kesice vanilinog secera posebno umutiti dva margarina sa 300 grama secera u prahu. Margarin sjediniti sa zumancima podeliti ovaj krem na dva dela posebno skuvati puding od vanile sa pola litra mleka. Ovaj puding podeliti na dva dela u jednoj polovini pudinga dodati 100gr. cokolade i ostavi da se ohladi puding. Ohladjeni puding izjednaciti sa margarinom i zumancima.

Filovati:

Bela kora

Braon krem

Zuti krem odozgo tri slaga

Lepse je peci u cetvrtasti pleh

VASINA TORTA

6 jaja umutiti sa 6 kasike secera 6 kasike oraha mlevenih. Dodati tri kasike ostrog brasna ili 6 obicnog.

Fil:

Umutiti 4 zumanca i 4 kasike secera. Potopiti 250gr. sa mlevenih oraha sa kafenom soljicom vrelog. Iscediti sok od dve pomarandze i jedan margarin i sve izmesati. Povrh toga tri slaga.

LENJA PITA

250gr. masti umutiti sa 250gr. secera dodati 6 zumanca i sham od 6 belanca i koru od jednog limuna i jedan prasak za pecivo. Podeliti testo na dva dela. Jednu polovinu zapeci i staviti voce sa secerom po zelji o odozgo staviti drugu polovinu.

BAKLAVA

1kg tankih kora za fil. Pet jaja 5 kasike secera 300gr. mlevenih oraha 4 kasike griza.

Preliv:

1l vode 1,200gr secera. Na koru se stavlja zejtin i na jednu stranu fil gde se pocne tu se dalje isto tako stavlja kad se ispece prelije se serbetom u fil staviti malo cimeta kad se izfiluju 4 kore uvijati kao rolat filovati svaku trecu koru.

KORPICE

250gr. masti i 4 kasike secera umutiti dodati 2 solje mleka 4 zumanca 1 prasak za pecivo i brasno po potrebi.

Fil:

4 belanca 200gr. secera i 200gr. mlevenih oraha.

LOPTICE OD KOKOSA

2 kuvana malo veca krompira 2 kasike istopljenog margarina 250gr. secera u prahu 200gr. kokosovog brasna 100gr. rendane cokolade. Prave se loptice i valjaju u kokosovo brasno

STRUDLA

1 kvasac potopiti u solju mlakog mleka. Dodati 2 kasike secera i malo brasna da bi kvasac narastao. Istopiti paklu margarina, dodati kvasac limunovu koru jedno celo jaje i sve to zamesiti sa 600gr. brasna. Testo podeliti na 4 dela. Razvuci oklagijom na pola centimetra kao velicine za srednji dlan.

Fil:

Prokuvati 200gr. secera sa soljom mleka dodati 250gr. mlevenih oraha ili maka i jednu kesicu vanilinog secera.

Ohladjenim filom premazati kore, umotati i namazati jajetom i peci na 200 stepeno oko 45min i malo na 175 stepeni

KOCKE

3 jaja 4 sojice secera 4 soljice mleka 3 soljice zejtina 5 soljice oraha 5 soljice brasna i jedan prasak za pecivo umutiti.

Preliv

8 kasike secera

10 kasike vode

pola margarina i 4 stangle cokolade.

LEDENA TORTA

pola kilograma keksa pola litra hladnog mleka jedna pakla margarina 4 zumanca 250gr. secera u prahu 250gr. seckanih oraha 200gr. cokolade 150gr. zele bombone i 150gr. suvo grozdje.

GALETE

Umutiti 3 jaja sa 3 soljice secera staviti 4 soljice zejtina 2 soljice mleka i jedna soljica kisele vode 12 do 13 soljica brasna 1 prasak za pecivo jedna kesica vanilin secer, nastrugati malo limuna.

URMASICE

2 solje zejtina 2 solje secera 2 komada jaja 8 solje brasna pola kesice praska za pecivo.

Preliv:

12 solje secera i 12 solje vode (soljice za crnu kafu) praviti ih na rende

TULUMBE

1 flasa pivska vode da vri oduzeti jednu kasiku vode a staviti jednu kasiku ulja. U vrelu vodu dodavati postepno 250gr. brasna i jedan prasak za pecivo, pre brasna dodati na vrh noza soli i pola kasike secera. Kad se prohladi staviti tri jaja jedno po jedno. Praviti tulumbe i prziti ih odma na vreo zejtin

PECENE TULUBME

dve case od jogurta vode od 2dl 1/3 case zejtin. To da provri dve case brasna pola praska za pecivo. Kad se ohladi dodati 5 jaja jedno po jedno. Pleh podmazati i praviti tulumbe. Peci na jakoj vatri 20min ne otvarati rernu. Uspinovati 1kg secera i 750gr. vode.

SEDMO NEBO

Prva kora:

umutiti pet belanca sa 150gr. secera i dodati 200gr. kokosa (ostaviti za odozgo) razliti na oblandu i ispeci

Druga kora:

tri belanca i dva cela jajeta umutiti sa 150gr. secera i dodati 200gr. mlevenih oraha i dve ravne kasike brasna razliti na novu oblandu i peci. Stavljati u pleh i ne podmazivati ga.

Fil:

snjim se spaja prva i druga kora i za odozgo malo preko druge kore. Osam zumanca umutiti sa trista grama secera u prahu i kuvati na pari. Kad se ohladi sjedniti sa jednim umucenim margarinom.

SUSANI

4 jaja 1 margarin 300gr. secera staviti na sporet i mesati. 300gr. secera uspilovati i to sve izjednaciti. Na kraju dodati 300gr. seckanih oraha i staviti izmedju dve oblande.

CRNA TORTA

Umutiti 6 jaja sa 6 kasike secera dodati 5 kasike brasna i 10 kasike mlevenih oraha. Napraviti dve kore

Fil:

Staviti litar mlekai 500gr. secera i kuvati na tihoj vatri. Posebno umutiti jedan margarin i 250gr. secera u prahu. Kad se ohladi ujednaciti masu. Na kraju dodati 100gr. cokolade.

PUSLICA TORTA

Umutiti 8 belanaca sa 600gr. secera od toga se peku 4 kore

Fil:

Umutiti 8 zumanca sa 8 kasike secera, dodati 7 kasike brasna i jedan litar mleka skuvati krem. Sjediniti sa jednim umucenim margarinom preko toga 4 slaga.

Red filovanja:

kora fil,kora fil slag

LEDENA TORTA

Potrebno je:

500gr secera u prahu, 200gr. margarin 10 jaja, 10 kasike secera, dve stangle cokolade i 10 kasike brasna

Umutiti sneg od 10 belanaca. Polako sipati secer u prahu i 10 kasike brasna. Od ove mase ispeci 8 korica.

Fil:

Dobro umutiti 10 zumanaca sa 10 kasike secera dodati istopljenu cokoladu i kuvati na pari dok se ne zgusne. Umutiti margarin i dodati ohladjenoj masi i filovati tortu. Povrh toga 2 slaga

JADRO NAPOLITANKE

Jedno pakovanje oblande.

Crni fil:

Umutiti 6 belanca sa 12 kasike secera.

Dodati 300gr. mlevenog keksa i 100gr. mlevenih oraha dve stangle cokolade i 3 kasike mleka

Zuti fil:

Umutiti 6 zumanca sa 250gr secera u prahu 2 kesice vanile i jedan margarin(250gr.)

OBLANDE

3-4 solje mleka 400gr secera 3 vanile 250gr. margarina. Sve ovo da provri a onda u sve to staviti 200gr. mlevenog keksa i 200gr. mlevenih oraha. Filovati oblandu

LEDENI BREG

Kora:

6 zumanca umutiti sa 6 kasike secera u prahu i dodati 6 dobro umucenih belanaca. Tome dodati 100gr. mlevenih oraha 3 kasike brasna 1 kasika kakao i ispeci koru.

Fil:

250gr. margarina umutiti sa 250gr. prah secera. Dodavati posebno 7 zumanaca. Dodati 250gr. mlevenih oraha umutiti 7 belanaca i spojiti sa margarinom. Povrh toga 3 slaga

COKOLADNE KUGLICE

Potrebni sastojci:

200gr. persipan mase

200gr. cokolade

100gr. secera u prahu

dva zumanca,

jedna likerska casica ruma

Priprema:

Sve sastojke dobro izmesati i oblikovati kuglice, valjati ih u cokoladne mrvice.

TULUMBE

300gr. vode i dve velike kasike ulja da vrije. Kad provri dodati 200gr. brasna. Kad se ohladi masa dodati 3-4 jaja. Kad se dobro umuti praviti tulumbe i prziti na vreo zejtin.

Preliv:

pola kilograma secera i dve case vode da provri, hladnim prelivom preliti hladne tulumbe.

KORPICE

Umutiti jedan margarin, 6 zumanca 350gr. brasna

Fil:

6 belanca 250gr. secera, 250gr. mlevenih oraha

KORN FLEKS

Staviti da provri 8kasike meda 150gr. cokolade 100gr. secera i jedan margarin.

Skloniti sa vatre i ohldaditi ga malo i staviti celu kutuju korn fleksa

TORTA OD BANANE

Umutiti dva rolata od 5 komada jaja, 5 kasike secera i 5 kasike brasna. Kad se ispeku namazati dzemom i uviti rolate.

Fil:

Jedan litar mleka, 5 kasike secera, 6 kasike brasna. Kad se ohladi dodati jedan umuceni margarin sa 250gr. secera u prahu i 1kg. banane (banane seci na kolutove)

Redosled redjanja:

rolati, fil, banene, fil, rolat, dva slaga

Tortu ukrasiti po zelji

MADJARSKI KOLAC

Umutiti 7 zumanca sa 350gr. secera 9 kasike hladne vode i dodati  220gr. brasna i pola praska za pecivo. Posebno umutiti sneg od 7 belanaca i lagano pomesati.

Krem:

Dva zumanca tri kasike brasna 100gr. secera 1 kesica vanilin secer i to skuvati u pola litra mleka.

U ohladjeni fil dodati jedan umuceni margarin. Sve izmesati i filovati kolac u sredini i sa strane (seci kolac na pola)

Odozgo staviti glazuru od cokolade a sa strane kokosovo brasno 100gr.

MEDENJACI

Umutiti penastno 200gr. masti, dodati dva cela jajeta i dva zumanca, 300gr. secera 200gr. meda, 800gr. brasna 2 kasicice sode bikarbone i jedan cimet.

COKOLADNE PUSLICE

3 cela jajeta umutiti sa 250gr. secera, dodati 250gr. mlevenih oraha i sve kuvati na pari. Kad se ohladi dodati 3/4 od celog margarina (umucenog) i 100gr. rastopljene cokolade.

Sve se to izmesa i od te mase praviti puslice

ROLAT OD KOKOSOVOG BRASNA

270gr. samlevenog keksa, 200gr. secera, dve kasike kakaoa preliti sa dve soljice vrelog mleka. Masu rastanjiti na folije.

Fil:

100gr. margarina 100gr. secera u prahu umutiti, dodati 100gr. kokosovog brasna premazati koru i uviti rolat

TORTA

od dve kore napraviti 4 kore. Umutiti 6 belanca 9 kašike secera 100gr. suvog grozdja 100gr. seckani orasi,

dve kasike brasna. Ispeci dve kore i podeliti na 4 kore.

Fil:

250ml. mleka, umutit 12 zumanca, 12 kasike secera 3 kasike brasna ohladiti. Umutiti jedan margarin sa 100gr. secera u prahu

i sjedniti sa prethodnom smesom.

ZERBO TORTA

15 belanca umutiti sa 15 kasika secera i 300 grama mleka. Uspilovati 22 kasike secera 250 grama cokolade

5 kasika prah secera dodati 15 zumanca 15 kasika secera i umutiti

CRNA TORTA

Umutiti 10 jaja sa 10 kasika secera i to neprerstano pola sata.Zatim dodati 20 kasika mlevenih oraha ,jednu po jednu i lagano mesati,

Istrugati 2 stangle cokolade za mesanje,dodati 4 kasike mlevenog plazma keksa.Sve to lagano promesati.Pre nego umutiti

tortu pripremiti pleh pomastiti i obloziti belim papirom.

FIL Umutiti 3 jaja sa 150gr.secera.U veci sud staviti vodu da vri i fil kuvati na pari povremeno mesati.Kad se fil zgusne

dodati 4 stangle cokoladeda se istope na pari skinuti s vatre i ohladiti.Kad se ohladi dodati 200gr.margarina i dobro

umutiti.Tortu podeliti na 4 dela.

COKI OBLANDE

Potrebno je 2 oblande.FIL 200 gr.margarina umutiti penasto sas 150 gr.secera u prahu.Dodati 150 grama istopljene cokolade.

Na kraju dodati 150gr.mlevenih oraha natopljenih u 0,5dl.ruma i suvo grozdje po zelji.

COKOLADA

Pola kilograma secera moze i400gr,.100gr.mleka i pola margarina da prokljuca.Dodati 100gr.ulja,a 250gr.brasna i 50 gr.kakao izmesati zajedno.

Po zelji dodati suvo grozdje,seckani orasi ili lesnici.

ROLAT BEZ JAJA

U 2 soljice tople vode rastopiti parce kvasca i da odstoji 10 minuta.

Dodati 3 soljice ulja 2 soljice griza,8 soljica brasna i 1 prasak za pecivo.

Umesiti ttesto i podeliti na 2 dela.U jedan deo dodati 2 kasike kakao.

Rastanjiti koru i staviti jednu preko druge.Uviti rolat  o seci parcice debljine 1cm.Peci u nepodmazan pleh.Kad se ohladi

preliti vrelim sirupom.

Preliv 3 case od jogurt vode i 3 case secera prokuvati.

RUZICE

600gr.brasna,4 soljice zejtin,1prasak za pecivo,2 soljice kipuce vode dobro izmesati.Sipati polako u masu i mesati dok se masa ne

sjedini.Praviti loptice i unutra stavljati dzem orasi ili jabuke.

KOLACI NA MASINU

Dobro umutiti 500gr.masti sa 12 kasika secera.Tome dodati 2 jaja 1 prasak za pecivo,1oogr.belo vino,2 kesice vanilinog secera,

brasno pon potrebi da ne bude suvo.

BRZI GONZALES

Potrrebno je: 13kasika secera,3 jaja,15 kasika brasna,1 prasak za pecivo,1kafena solja mleka,1kafena solja zejtin.Muti

se secer i jaja kao za tortu.Dodati ostale sastojke.Kad se ispece i ohladi kolac se isece na kocke.Preliv:20kasika vode,15kasika secera,

2kasike kakao i pola margarina.Sve to istopiti sa 2o kasika vode i preliti kolac vrucim prelivom.

RAFAELO  KUGLICE

500gr.secera uspinovati sa 200gr.vode i 5 minuta da kljuca.Skloniti s vatre  da se prohladi.U prohladjeni secer iseckati

250 gr.margarina.Dodati 200 gr.kokosovog brasna ili 100 gr.kokosovog brasna  i 100 gr.mlevenih oraha,2 kesice vanilin secer

i 300 gr.mleka u prahu.Sve to izmesati.Masu staviti u frizider da se ohladi,pa onda oblikoivati kuglice mokrom rukom

i valjati ih u kokosovo brasno ili orahe.

MUNCHMALLOW

Umutiti 6 zumanca sa jogurt casom secera.Tome dodati casu mleka,pola case ulja,casu brasna,supena kasika kakao i prasak

za pecivo.Radi arome dodati malo ruma.Belance mutiti sa 20 kasika secera i dodati ih zumancima gde se uhvatila korica.Vratiti

u rernu smanjene temperature.Ocaklina:200 gr.cokolade za kuvanje,pola margarina,1oo gr.secera i malo mleka.

Kad se ohladi iseci na kockice i svaku umakati u glazuru samo ne po dnu.

LUBENICE

Potrebno je:300 gr.fondana.

Fondan:300 gr.secera i 5 kasika vode da se pomesa.Dodati malo limuna i 3 kasike ulja i 300 gr.mlevenih oraha.

Sve to izmesati.2/3 mase obojiti u roze,a 1/3 u zeleno.Od roze mase praviti loptice,a od zelene koru.Svaku lopticu staviti u zelenu

masu.Staviti da se stegne.Kad se stegne seci na cetvrtine svaku lopticu i od rastopljene cokolade praviti semenke.

SAH ROLAT

Ispeku se 2 patispanja.

I-5 jaja umutiti sa 5 soljica secera,5 sojlica brasna,1 soljica ulja,1 soljica mleka i 1/2 kesice praska za pecivo.

II-5 jaja,5 soljice secera,5 soljice brasna,1 soljica ulja,1 soljica mleka,1/2 kesice praska za pecivo i

1 kasika kakao.

Fil:700 gr.secera staviti da se uspinuje  da se dobije karamel stalno mesajuci,a onda dodati 1,5l mleka,

1 margarin ,3 pudinga od vanile (prethodno razmutiti u malo mleka).Oba testa iseci na deset kaiseva
(dobijaju se 20 kaiseva)i 1 cela oblanda.List filovati staviti 1 zuti kais i 1 braon pa opet fil na zuti kais
staviti braon i na braon zuti zaviti u rolat.4 kaisa na jedan list ceo filovan.
KREM-PITA
Umutiti 5 zumanca sa 8 kasika mleka,8 kasika secera,8 kasika brasna.Ispeci koru.
5 belanca umutiti sa 13 kasika secera.Posebno skuvati 4 pudinga od vanile sa 1 litar
mleka ili vode i 3 kasike secera.Belanac staviti staviti u vreo puding i mesati non-stop dok se masa
ne ujednaci.
BELA COKOLADA
Uspinovati 600 gr. secera sa 2 soljice vode 5 minuta da vri.Dodati 1 margarin,1 kutiju mleka u prahu.
Mesati da se grudvice razbiju.
DINASTIJA
Umutiti i ispeci 2x kore.
5 belanca 150 gr secera,1oo gr.seckanih oraha,2 kasike brasna.
Fil:Skuvati 2 pudinga od vanile u 1/2 l mleka.Umutiti 1 margarin sa 10 kasika secera u prahu i sjediniti sa pudingom
i dodati 10 zumanca jedno po jedno.Fil podeliti na dva dela.U 1/2 dodati 100 gr.kokosovog brasna,a u drugu
dodati 100 gr.cokolade i 100 gr. suvog grozdja.Red filovanja:kora,beli fil,kora,crni fil,povrh toga 3 slaga.
POSNE KORPICE
6 solje ulja (za crnu kafu),4 solje pivo,1 prasak za pecivo,1 kesica vanil-secera,malo kore od limuna,brasno po potrebi.Sve
zamesiti i puniti korpice.Fil:Mleveni orasi orasi i secer zamesiti sa malo vode i puniti korpice.Kad su pecene vadi iz modle i
valjati u prah secer pomesan sa vanil-secerom.
VOCNI KOLAC
3 jaja
5kafenih soljica secera
3kafenih soljica mleka
2kafene soljice ulja
1prasak za pecivo
400gr.brasna.
U 1/2 testa staviti voce (od prilike 2 case od jogurta i u voce staviti 1 kasiku griza),a
u drugu polovinu 1 kasiku kakao staviti preko voca.
KIFLICE OD SALA
5oo gr.mlevenog sala
2 zumanca
1dl mleka
1 prasak za pecivo
malo secera (oko 100gr.)
brasno po potrebi.
KARAMELE
1 casa od jogurta secera proprziti-dodati 1 casu od jogurta mleka-kuvati 5 minuta.
Dodati jos 3 case secera.Kuvati jos malo i dodati jos jednu casu ulja,1/2 margarina malo seckanih oraha
i kuvati 10 minuta.Skinuti s vatre i dodati 3 case brasna.Kuvati jos malo i sipati u podmazan pleh.
Seci toplo na kocke.
MINJONI
Umutiti 2 korice od po 4 jaja,4 soljice za kafu secera,1 i 1/2 soljica mlaka voda,1 soljica ulja,4 soljice brasna,1/2 kesice praska za pecivo i
2 kasike kakao.
Fil:
I-1 margarin umutiti sa 250gr. secera u prahu.
II-300 gr.mlevenih oraha i 200gr mleveni plazma keks popariti sa 2 soljice vrelog mleka.
III-Na pari umutiti 4 zumanca,6 kasika secera i 100 grama cokolade.
IV-4 belanca umutiti sa 4 kasika secera(kao sampita)uspinovati secer od 8 kasika i 150 gr.
vode.Sva 4 dela sjediniti i filovati.Povrh toga fil fondan kao preliv.
Fondan:
500gr. secera u prahu,3 stangle cokolade ,1kasika ruma.2 kasike ulja,1 i po soljica
tople vode.
MOSTARSKI KOLAC
2 jaja
200 gr. secera
1 casa mleka
1/2 casa ulja
1 i po casa brasna
1 prasak za pecivo
3 kasike pekmez
1 kasika kakao
Preliv:
5 kasika vode
15 kasika secera
100 gr.oraha
1/2margarina
kakao
COKOLADNA TORTA
Umutiti sneg od 10 belanca,zatim postepeno dodati 300 gr. secera,100 gr. brasna,250 gr.seckanih suvih smokava,
i 100 gr.seckanih oraha.Sve to izmesati i peci u dva dela u cetvrtastom plehu dimenzije 24x40cm.
Fil:Umutiti10 zumanca sa 8 kasika secera.Kuvati na pari.Kad je kuvano dodati 100gr.cokolade i 250gr.butera.Filovati
tortu samo po sredini i sa strane.Pripremiti preliv od cokolade pa preliti tortu odozgo.Umutiti 2 slaga od cokolade i
filovati (ukrasiti) tortu.Preliv od cokolade:Staviti na sporet 70 gr.butera i 100gr. cokolade da se istopi.Skinuti sa
sporeta,dodati 1 celo jaje pa izmutiti mikserom.
GRETA GARBO
Korice:Umutiti 3 belanca ,4 kasike secera,4 kasike oraha(mlevenih),3 kasike brasna.Tako
ispeci 4 korice.Ostaviti da se dobro ohlade.
I fil:istopiti 250 gr.cokolade i 200 gr.margarina.Time premazati svaku koricu i ostaviti da se dobro ohlade.
II fil:12 zumanca umutiti sa 18 kasika secera,6 kasika brasna,2 soljice mleka.Kuvati na tihoj vatri ili pari dok se ne zgusne.
Ohladiti krem i sjediniti sa 250 grama umucenog margarina sa 5 kesica vanilinog secera.Filovati celu tortu ovim filom.Po
zelji premazati tortu slagom.
INTERKONTINENTAL
5 belanca,5 kasika secera,7 kasika mlevenih oraha,2 kasike brasna.Peci 3 kore.
Fil:15 zumanca,1 litar mleka,8 kasika secera,10 kasika brasna.Kuvati krem na pari.
Posebno umutiti 2 margarina (moze i jedan)250 gr.secera u prahu.Sve to ujednaciti
i podeliti na tri dela.
I deo-1oo gr. mlevenih oraha na I koru
II deo-3 stangle cokolade na II koru
III deo-100 gr.kokosovog brasna na III koru.Na kraju dodati 3 krem slaga.
FIL ZA OBLANDU
2 solje(bela kafa)secera
3solje(crna kafa)mleka
10 minuta da se kuva.
Dodati 1 margarin 2 solje(bela kafa)oraha i 100gr.cokolade.
ANA TORTA
Ispeci 2 kore od po:
6 belanca,9 kasika secera,100 gr.secera,100 gr. seckani orasi,
2 kasike brasna.
Fil:
Skuvati krem od 250gr. mleka,12 zumanca,12 kasika secera i 3 kasike brasna.
Kad se skuva krem u ohladjenu masu dodati 1 umuceni margarin sa 100 gr.secera u prahu.
Na kraju dodati 2 kesice umucee slag kreme.Filovati kore i sa ostatkom isfilovati spolja tortu
i poprskati orasima.
SUSKAVA TORTA
12 belanca,700 gr.secera,1 kasika sirceta.Susiti u rerni sat i po vremena na temperaturi
150 stepeni.Pre pecenja izmedju prste posuti malo soli.
1l mleka,7 kasika brasna,7 kasika gustina,12 zumanca.
Kuvati posebno 1 margarin i 250 gr. secera u prahu.Kuvati na pri.Sjediniti obe mase.Red filovanja:
kora ,zuta krema,kora,zuta krema i odozgo slag.
PRINCES KROFNE
22o gr. brasna
4 dl vode
140 gr. ulja
6 jaja,
Fil: 1litar mleka, 1-3 vanile 7 kasika secera
da provri,a onda posebno u 2dl mleka staviti 9 kasika brasna i 6 yumanca.Posebno
umutiti 2 a moze i 1 margarin sa 25ogr.secera u prahu.Od te mase ostaviti malo da se pospe odozgo.Ujediniti
obe mase.Rernu ne otvarati.
BAJADERA
700gr.secera sa 200gr.vode da provri,dodati 250gr.margarina.Kad se otopi dodati
300gr. mlevenih oraha,3oo gr. keksa.Glazura-cikolada.
ROLAT OD BANANE
Umutiti 6 jaja sa 6 kasika secera,12-20 kasika mlevenih oraha,1 kasika brasna.
Fil:1 margarin umutiti sa 250gr secera u prahu,4-5 kesica vanilin secer.Posebno umutiti
kasicu od 1/2l mlekai 5 kasika gustina,3 kasike secera i kuvati da se zgusne.
TORTA OD PISKOTA
300gr.piskota,
4 banane,
U 1/2l mleka skuvati 1 puding od vanile i 3 kasike gustina.Od te kolicine uzeti malo
mleka i rastvoriti gustin sa 3-4 kasike secera.Posebno umutiti 1 margarin sa 5 kasika
secera u prahu,pa umucenom margarinu dodati 3 zumanca.Sve dobro izmutiti
sa ohladjenim pudingom.Povrh toga 2 slaga.Redjanje:piskote,fil,banane,kao piramida.
LOPTICE OD KESTENA I COKOLADE
Skuvati 1kg kestena,oljustiti ga i ostaviti do sutradan.Zatim ga samleti na masinu
za meso i pomesati s 250gr.secera u prahu.Masu dobro umesiti.
Staviti 2 stangle cokolade s malo vode da se otopi.Od mase odvijati loptice
velicine oraha i umakati ih u rastopljenu cokoladu.Staviti loptice na hladno mesto.
BRZI KOLAC OD JABUKE
3 jabuke,2 solje brasna,solja secera,solja mleka,2 jaja,1dl ulja,prasak za pecivo,
vanilin secer.Penasto umutiti jaja sa secerom,dodati ulje,zatim polako
dodati mleko uz neprestano mucenje mikserom,zatim dodati brasno pomesano
s praskom za pecivo.Smesu sipati u podmazan i brasnom posut pleh,pa posuti
narendanim i od soka ocedjenim jabukama.Peci oko 40 minuta na 180-200 stepeni.
Pecen kolac posuti prah secerom i seci na kocke.
KOLAC S MAKOM
Dobro umutiti 2 jaja,2 case od jogurt secera,2 case brasna,2 case mleka,
casa i po ulja,prasak za pecivo i 200gr.mlevenog maka.Masu sipati u podmazan
pleh i peci na umerenoj vatri(180-200 stepeni).Glazura:malo prokuvati 100gr.
cokolade,3 kasike mleka.50gr.putera.Vruca glazura se stavlja na vruc kolac.
KUGLICE OD KOKOSA
Dobro izmesiti rukom 200gr.kokosovog brasna,200gr.ratluka,200gr.secera u prahu i
sok od 2 limuna.Od dobijene mase praviti kuglice i uvaljati ih u struganu cokoladu.Po zelji
kuglice mozete ofarbati ekstratom od malina i uvaljati u kristal secer.
SALAMA KOLAC
100 gr.mlevenih oraha,
100 gr.smrvljenog keksa,
100 gr.margarina,
100 gr.prah-secera,
100 gr.istopljene cokolade,
2 jaja.
Posebno umutiti zumanca i belanca.Sjediniti sve sastojke pa masu staviti
na celofan posuti prah-secerom i napraviti rolat.Rolat staviti u frizider
da se stegne.
TULUMBE
100 gr.ulja i 400 gr. vode staviti zajedno da vri.Kad zavri
staviti 300gr.brasna sa jednim praskom za pecivo.Mesati i kad se izjednaci skloniti s vatre.
Kad se ohladi dodati 5 jaja i mesati sve dotle dok se testo ujednaci.
Sirup:Uspinovati 3 case od jogurt secer,3 case od jogurt vode.Ovim sirupom preliti tulumbe.
NAJLON TORTA
Potrebno je: 10 jaja,
                       5oo gr. secera,
                           1 kasika sirceta,
                           1 margarin,
                           1 slag
                           1/2l mleka,
                           150 gr.mlevenog keksa,
                           100 gr rastopljene cokolade,
                             10 krem bananica.
Umutiti 10 belanca,300 gr.secera i jednu kasiku sirceta.Peci na umerenoj temperaturi (100 stepeni).
Fil:10 zumanca,200 gr.secera i 3 kasike brasna skuvati u pola litra mleka.Kad se fil ohladi
dodati 1 margarin i jedan umuceni slag.Smesu podeliti na 2 dela.U prvi deo staviti 150 gr.mlevenog keksa
i 100 gr.istopljene cokolade.U drugi deo staviti 10 krem-bananica isecenih na kockice.Kad se ohladi
oblikovati ga i staviti ga na koru.
KEKS TORTA
1/2kg.izlomljenog keksa.U 1/2l mleka potopiti keks.
Posebno umutiti 1 margarin sa 200gr. prah-secera.Dodati
100gr.cokolade i 4 zumanca,200gr.seckanih oraha,200 gr. zele-bombone,200 gr.
suvo grozdje.
PITA S  JABUKAMA
1/2 kg.tankih kora,50 gr seckanih oraha,50 gr.suvog grozdja,1 kg.jabuka.3 kasike griz,
10 kasaika secera,1 cimet i ulje.
Jabuke oprati,izrendati,ocediti i dodati seckane orahe,suvo grozdje,cimet i griz.Stavljati
3 kore,jednu preko druge,poprskati uljem isecerom i nadevati.Kore uvijati poput rolata
i redjati u podmazan pleh.Peci u zagrejanoj pecnici.Kad je pita pecena pokriti je salvetom i ostaviti
da se ohladi.Ohladjenu pitu iseci na parcad  i posuti prah-secerom.
SVILENA TORTA
Kora kao za “dinastiju”.
Fil: Skuvati 1 puding od vanile u 1/2 l mleka.Kad se ohladi dodati umuceni margarin
sa 10 kasika secera,100 gr. cokolade i 6 krem-bananica i preostalih 5 zumanca.
Odozgo staviti 2 slaga.
KINDER TORTA
Korica: 12 belanca,
               12 kasika secera,
                2 kasike ulja,
               4 kasika brasna,
               4 kasika prezle.
Peci u podmazan pleh posut sa 400 gr. seckanih oraha (lesnika ili badema) 35 min. na 180 stepeni.
Okrenuti tortu i namazati sa 200 gr. eurokrema.
Fil: 12 zumanca,200 gr. secera,2 pudinga od vanile,6 kasika brasna,6 kasika gustina.Kuvati u 1 l mleka.
Ohladjenom filu dodati 2 margarina i 200 gr. secera u prahu.Mutiti mikserom.Podeliti fil na 2 dela.
I deo-dodati 100 gr. kokosa,
II deo-200 gr. cokolade.
Odozgo slag.Kuglice vaditi kasikom za sladoled.
JAFA KOLAC
5 jaja,
10 kasika secera,
10 kasika ulja,
1o kasika mleka,
 1 prasak za pecivo,
10-15 kasika brasna.To ispeci.
Uspinovati 250 gr. secera sa 250 gr.vode,izrndati smrznutu pomorandzu,
krajeve kore izdrobiti i uspinovati sve zajedno.Preliti koru sirupom,premazati
dzemom,izrendati cokoladu po sirupu i kokos.
RUZA TORTA
Beli rolat: 5 jaja,5 kasika secera,i 5 kasika ostrog brasna umutiti,ispeci u podmazanom
pobrasnjenom plehu.Filovati sa: 200 gr. mlevenih oraha,malo secera poparenim vrelim
mlekom.Zaviti u rolat.
Crni rolat: 5 jaja,5 kasika secera,1 kasika brasna i 10 kasika mlevenih oraha,umutiti,ispeci u duguljastom plehu.
Filovati dzemom i zaviti u rolat.
Fil:Razmutiti 5 zumanca,5 kasika secera,5 kasika brasna,sa malo mleka pa sipati u 1l toplog mleka.Na
tihoj vatri skuvati gust krem.Posebno umutiti 1 margarin sa 4-5 kasika secera u prahu pa pomesati
sa ohladjenim kremom.
Rolate iseci na krugove.Na tanjiru redjati, crni rolat,fil,beli rolat,fil,crni rolat,fil,beli rolat.Preko staviti
cvrsto umucen sam od 5 belanca,10 kasika secera i malo uspinovanog secera.Preko posuti mlevenim
orasima.
TANJINA TORTA
Umutiti 1 jaje sa 7 kasika secera,7 kasika mleka,,5 kasika mlevenih oraha,4 kasike brasna i 1 prasak
za pecivo.Sipati u podmazanu serpu posutu brasnom.Napraviti ovako 2 patispanja.Drugu koru umutiti od
1 jajeta,7 kasike secera,7 kasike mleka,9 kasika brasna i 1 prasak za pecivo.Svaku koru koncem preseci na
pola.
Fil:1 litar mleka ukuvati sa 10 kasika secera.Posebno umutiti 1 margarin sa 25o gr. prah secera.10 kasika brasna
malo rastvoriti sa hladnim mlekom pa ukuvati sa secerom u vruce mleko.Kuvati na tihoj vatri da se zgusne.Kad se krem ohladi
dodavati kasiku po kasiku u margarin i mutiti.Kore prskati sokom i filovati.
NEPECENA TORTA
30 komada samlevenog plazma keksa,100 gr. mlevenih oraha,100 gr.seckanih oraha,150 fr. seckanih zele-bombona,
150 gr. suvog grozdja,1 zumance,200 gr.soka od narandze,250 gr.margarina umucenog sa 200 gr prah secera,pomesati
i oblikovati tortu i preko staviti 2 kesice umucenog slaga.
BOEM TORTA
Umutiti 4 belanca sa 120 gr. prah-secera i 120 gr.mlevenih oraha,pa dodati 2 kasike kakao.Podmazati serpu
posutu brasnom,sipati masu i peci.Ovako napraviti 2 kore.
I fil-Umutiti 6 zumanca sa 6 kasika secera,dodati 4 kasike brasna i 2 vanile.Skuvati krem u pola litra mleka.
II fil-Umutiti na pari 6 zumanca sa 6 kasika secera i dodati 100 gr. cokolade.
Umutiti 1 margarin sa 200 gr. prah-secera i sjediniti sa II filom.
Redosled:korica,zuti fil,crni fil,korica,zuti fil,crni fil.Pre filovanjakorice prskati sokom.Preko torte
staviti sam od 4 belanca umucenog sa 8 kasika secera 100 gr.uspinovanog secera.
PLAZMA TORTA
Umutiti 8 jaja,8 kasika secera,2 kasike brasna i 8 kasika mlevenih oraha.Masu sipati u podmazan
oblozeni pleh.Pecen patispanj poprskati sokom od 2 pomorandze.
Fil:Umutiti 250 gr.margarina sa 250 gr. prah-secera.Dodati 2 zumanca,300 gr. mlevenih oraha
prethodno poprskanim vrucim mlekom,100 gr.plazma keksom izdrobljenog,poprskanog sokom od pomorandze,
50 gr. seckanih oraha i 100 gr.suvog grozdja.Polovinu fila staviti preko patispanja,a u drugu polovinu staviti
5 stangle otopljene cokolade i staviti preko prvog fila.Na kraju staviti 3 kesice umucenog slaga.Ukrasiti
krupno rendanom cokoladom.
SVARGLA TORTA
Umutiti 9 jaja,9 kasika secera i 9 kasika brasna.Sipati u podmazan pleh posut brasnom.Pecen patispanj
izlomiti na parcice i preliti sa 250 gr. soka.
Fil:Izmesati 5 kasika secera sa 5 kasika ostrog brasna  sipati u 1/2l mleka koje vri.Dodati 1 kesicu
vanil-secera.Skuvati gust krem na tihoj vatri.Kad se ohladi dodati 4 zumanca i 250 gr.rastopljene cokolade.
Posebno umutiti 1 margarin sa 250 gr. prah-secera i 250 gr.mlevenih oraha.Izmesati sa izlomljenim parcicima
i oblikovati tortu.Od fila odvojiti malo za filovanje torte.
BAJADERA TORTA
Patispanj:5 jaja,5 kasika secera,5 kasika mlevenih oraha,3 kasike brasna,1 kasika kakao.Peci u podmazan
i pobrasnjen pleh.Prskati gaziranim sokom od pomorandze.Pecen patispanj ne vaditi iz pleha.
Fil:1 i po margarin umutiti sa 300 gr. prah-secera,6 zumanca,300 gr.mlevenog plazma keksa potopljenog
sa 400 gr. soka od narandze i 300 gr. mlevenih oraha.
U pola fila dodati 100 gr. istopljene cokolade.Preko patispanja staviti prvi deo sa cokoladom,pa bez cokolade i na kraju
glazuru od cokolade.
Glazura:1oo gr. cokolade,malo mleka,malo prah-secera (2 kasike),malo ulja,kad se malo prohladi dodati 1 jaje
i dobro umutiti.
Umesto glazure moze se staviti sam od preostalih belanaca.
BONZITA
6 kasika meda,7 kasika secera,zagrejati na vatri.Proprziti 100 gr. susama i 150 gr. seckanih oraha,dodati pola margarina,
100-150 gr.cokolade i na kraju korn-fleks 3-4 kasike i 1 kasiku bilo kog dzema.Sve dobro izmesati i ostaviti da se stegne.
KOZACKE KAPE
Umutiti 8 belanca,200 gr. secera,8 zumanca,8 kasika mlake vode,1/2 praska za pecivo,1 kasicica kakao i 250 gr.brasna.Ispeci
patispanj.Casom vaditi manje pogacice pa ih preseci na pola.
Fil:Skuvati 1/2l mleka,250 gr. secera i 6 kasika brasna.Kad se ohladi dodati 1 margarin pa sve dobro umutiti.
Filovati pogacice unutra,sastaviti,pa namazati sa strane.Zatim uvaljati u kokos.Svaku pogacicu sa gornje strane
premazati glazurom od cokolade ili kakaoa.
TOBLERONE
2 jaja,200 gr. secera,oko 700 gr. cokolade i 2 kasike kakaoa.Umutiti i kuvati na pari.Kada je kuvano skloniti s vatre,
dodati pola margarina,150 gr.mlevenog keksa i 100 gr susama.Sipati u trouglasti pleh oblozen folijom.
CAR NA DAR
Otopiti 6 kasika meda,150 gr.secera i 1 margarin.Dodati 100 gr. cokolade,2 kasike kakao,100gr. susama,i
1/2-2/3 keksa car na dar.Po zelji moze se dodati suvo grozdje,kokos.Sipati u podmazan pleh.
BAKLAVA
Potrebno je:1/2 kg tankih kora,1 casa jogurta,1 casa ulja,1 prasak za pecivo i 4 case secera plus
10 kasika secera.
Fil:Umutiti jaja,10 kasika secera i 1 prasak za pecivo,pa dodati jogurt i ulje.Kore podeliti na pola.U podmazan pleh
staviti koru pa je premazati filom (4-5 kasika).Tako redjati prvu polovinu pa staviti mlevene orahe.Zatim redjati drugu polovinu.Kad se ispece
prohladi se i sece i hladan kolac se prelije vrelim serbetom.Serbet:5 casa vode i 4 case secera staviti da se uspinuje.
TORTA OD NAPOLITANKI (LIONS)
Prokuvati 1l mleka,300 gr. secera na tihpj vatri da vrije 30 minuta.Ostaviti da se hladi 30 minuta.
Kad se ohladi dodati 4 kesica zelatina rastvorenog u 1 casi mlake vode i sjediniti sa prethodnom masom,vratiti na ringlu 2 minuta
i ohladiti skroz.Posebno umutiti 300 gr.slaga sa 6 soljica vode.Kad se ohladi pomesati sve zajedno.U pleh staviti celofan
i redjati: I red izlomljene napolitanke (5 kutija napolitanki)
II red-fil.
Posle prevrnuti tortu i skinuti celofan.
KOLAC SA OBLANDOM
I kora-Umutiti 5 belanaca sa 150 gr.secera i 100 gr. kokosa.Sve to izruciti na listu oblande i
peci na tihoj vatri.
II kora-Umutiti 5 belanca sa 150 gr. secera i 100 gr.mlevenih oraha.Postupiti isto
kao sa prvom korom.
Fil:Umutiti 10 zumanca sa 200 gr. secera kuvati na pari.Kad se ohladi dodati 1 margarin.
BINGO TORTA
3 kutije jafa keks,
2 kutije piskote.
Kora:Umutiti 6 jaja sa 6 kasika secera.Tome dodati 10 kasika mlevenih oraha,2 kasike brasna,1/2 praska za pecivo,
1 kasika ulja i 1 kasika kakao.
I fil-U 1l mleka skuvati 4 pudinga od vanile (200 gr.) sa 20 kasika secera,posebno umutiti 1 margarin i 250 gr.
secera u prahu.Sve sjediniti i podeliti na dva dela.U I deo staviti 100 gr. istopljene cokolade,a u drugi 3 kesice
vanile ili 100 gr. kokosa.
II fil-300 gr.mleveni keks potopiti sa gaziranim sokom od narandze (oko 1 dl).Sjediniti 1 margarin umucen sa 250 gr.
secera u prahu i dodati 100 gr. mlevenih orahai sve sjediniti sa mlevenim keksom.
Red filovanja:
Kora,II fil,preko toga naredjati jafa-keks potopljen u soku od narandze (gaziran) sa cokladom odozgo,I fil(beli),pa onda piskote
isto tako potopljene na dugacko,pa onda deo I fila (crni ) i preko toga tri slaga.
KOLAC SA RIZOM (POSNO)
Otopiti 220 gr. meda,150 gr.secera,1/2 margarina,100 gr. cokolade,1 supena kasika susama,100 gr.seckani orasi,
100 gr. bele rize i sve to izmesati i oblikovati.
KOLAC SA SUSAMOM
300 gr. susama proprziti sa 2 kasike ulja.Tu dodati 300 gr. ratluka i kasike secera u prahu i 1 kasiku vode.
Dobro izjednaciti na vatri.Istanjiti i staviti 4 bananice i uviti u rolat.
BAJADERA
400 gr. secera i kasika vode staviti da se uspinuje,u to dodati 150 gr.mlevenih oraha,150 gr. mlevenog keksa
i 1 margarin.
Masu podeliti na 2 dela.U jedan deo staviti 3 stangle cokolade i malo ruma.Masu prema zelji oblikovati i preko staviti
drugi deo beli.Bajaderu preliti glazurom od 4 stangle gokolade.
CAR NA DAR
1/2 margarina,
100 gr. cokolade,
1 solja secera u prahu,
6 kasike meda,
1oo gr przeni susam,
100 gr. seckani orasi,
100 gr. mleveni keks,
100 gr. car na dar s medom.
ZORICA TORTA
2 kesice zelatina rastopiti u 100ml mlake vode.Staviti da provri 750 gr.mleka sa 10 kasika secera
i da vri 15minuta.Kad se prohladi sjediniti sa zelatinom.Kad se skroz ohladi mutis mikserom i
kasikom po kasiku dodati 350 gr.slag (beli ).Kad je dobro umuceno podeliti na dva dela.U jedan deo staviti
150 gr.mlevene jadro napolitanke,a u drugi deo staviti 150 gr. zele-bombone seckane,6 cokoladnih bananica
(seckanih) i 2 velike banane (seckane).U serpu (pleh)stavis kesu i sipas prvo jedan deo,a zatim drugi.Tako sa
serpom i kesom staviti u zamrzivac da odstoji 24h.Posle izruciti na tanjir i odozgo staviti 3 slaga.
BOMBICE SA KOKOSOM
200 gr.belog ratluka i sok od jednog limuna sjediniti i dodati 200 gr.secera u prahu i 200 gr.kokosa(oraha).Sve sjediniti
i praviti bombice.Valjati ih u kokos.
KEKS TORTA
1/2kg izlomljenog keksa.
U 1/2l mleka potopiti keks.Posebno umutiti 1 margarin sa 200gr. secera u prahu.Dodati 100gr. cokolade
i 4 zumanca,200gr.seckani orasi,200gr.zele bombone,200gr.suvo grozdje.
ANANAS TORTA
Umutiti 7 belanca,7 kasika secera,50 gr. pudinga(vanila).
Ispeci 3 kore.
I deo fila:
21 zumanac,3oo gr. secera u prahu,1 kasika brasna,kuvati na pari (da se ohladi).
II deo:
1,5l soka od ananasa,300 gr.secera prokuvati i dodati 6 pudinga od vanile i
2 kasike gustin.
III deo:
2 margarina umutiti sa 100 gr secera u prahu sjediniti sa ostalim delovima fila i dodati
1 kg kivija i konzervu ananasa.
Filovati,ukrasiti slag kremom od vanile.
Sjediniti sva tri fila u jednom i dodati kivi i ananas.
Napomena:Filove dobro ohladiti.
KOKOS KOLAC
6 belanaca ,300gr secera,100gr brasna,100gr kokosa i 1 prasak za pecivo.
Krem:1/2l mleka,200gr secera,2 pudinga od vanile,6 zumanca,1 vanila.Kad se ohladi
dodati 3/4 umucenog margarina.Krem staviti preko kore,a preko krema posoliti oko
100gr kokosa.
VOCNA TORTA
Potrebno:
400gr piskota
500gr. margarina Dobro jutro(2 kutije)
1/2kg secera u prahu,4 pavlake.Sve to pomesati i napraviti fil.Dodati voce
po zelji.Redjati:red piskote,fil,i zavrsiti piskotama.Odozgo 2 slaga.
TORTA “SAN SNOVA”
3 rolata od jagpde izrezati na 27 komada,300gr. mleveni plazma keks
natopiti sa 2dl.gaziranog soka od narandze,1 margarin umutiti sa 100gr.
secera u prahu i sjediniti sa plazmom.16 cokoladnih bananica prerezati na pola
po duzini.
Skuvati 3 pudinga od vanile u 700ml.mleka i 3 vanilina secera.Ohladiti i sjediniti sa 1
margarinom umucenim sa 100gr. secera u prahu.1,5kg banane prerezati na pola po duzini.
Rolate poredjati na tacnu preko staviti umucenu kremu sa plazma keksom.Zatim poredjati cokoladne bananice
pa preko toga pola fila od pudinga,zatim poredjati sveze banane prerezane pa drugu polovinu fila,
na kraju slag.
GRCKI SLADOLED
1litar mleka i 300gr.secera staviti da provri.U soljici razmutiti 30gr.zelatina
pa dodativrelom mleku,i jos malo kuvati.Ostaviti da se dobro ohladi.U ohladjenu masu
dodati 700gr.slag pene i dobro umutiti.Masu podeliti na 3 dela.U prvi deo dodati
250gr.mlevenog plazma keksa.U drugi deo dodati seckane cokoladne napolitanke,
a u treci deo dodati eurokrem po zelji.Sipati u duboku posudu oblozenu folijom
i ostaviti preko noci da odstoji.Tortu prevrnuti na tacnu i premazati slagom.
Ukrasiti po zelji.
DACIN KOLAC
2 jaja,2 solje za crnu kafu ulja,3 soljice mleka,4 soljice secera,1 pecivo,
8 solje brasna umutiti.
Dodati 1 rendanu jabuku,1 kesicu kokosa,malo seckanih,malo mlevenih oraha,
vanila,1-2 rendana limuna.
HRISTOV VENAC
Umutiti:5 belanca,5 kasika secera,2 kasike brasna,1 stangla cokolade,
malo peciva.Ispeci dve kore.
I fil:U jedan litar mleka skuvati krem od 200 gr. secera,12 kasika gustina,3 kasike
brasna.Kad se ohladi dodati 1 margarin umucen sa 250 gr. prah-secera.
II fil:10 zumanca,150 gr.secer i 5 kasike gustina skuvati u 1/2l.mleka.
Kad se ohladi dodati 1/2 margarina umucen sa 150gr.prah secera.
III fil:250gr. mlevenih oraha popariti sa 8 kasika mleka,8 kasika secera.Kad se ohladi
dodati 1/2 margarina umucenog sa 150 gr.secera u prahu.
Za filovanje potrebno je i 3 kutije  roleri,250 gr. zele bombone,6-8 krem bananica.
Red filovanja:
1.kora
2.beli fil
3.roleri
4.beli fil
5.kora
6.zuti fil
7.zele-bombone i bananice (secene po duzini)
8.fil od oraha
9.slag
 BAKLAVA
1/2 kg kora
250 gr mlevenih oraha moze i 200 gr.
250 gr. rendane cokolade na krupno.
To pomesati na suvo.
Svaku koru presaviti na pola i staviti fil na kraju kore otprilike po tri
kasike fila,motati i poredjati u pleh.
Kad se poredjaju preko toga staviti istopljeni ceo margarin. Staviti da se pece.
 Preliv:
3 case  jogurta secera i 2 case vode.Kad je peceno preliti s tim da
jedno bude hladno drugo vruce.
 OBLANDE SA ALVOM
200 gr.alve
600 gr. secera
500 gr. margarina
100 gr. oraha
1 dl. vode
Sve sastojke zagrejati do kuvanja neprestano mesajuci
i vrucim filom filovati oblandu.
 LOPTICE OD ORAHA I KESTENJA
150 gr.mlevenih oraha
150 gr. obarenih i samlevenih kestena
150 gr. secera
1 kesica vanile
2 stangle cokolade.
Skuvati sirup od secera i u to dodati
orahe kestene i vanilu.
Sve to dobro izmesati i dok je smesa jos topla
praviti loptice.Rastopiti cokoladu i svaku uvaljati u cokoladu
i ostaviti u frizider da se ohlade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: