Pecivo

PERECI

250gr. masti jedno zumance, malo soli 150gr. mleka i parce kvasca, malo secera 300 do 350gr. brasna. Rastanjiti testo i izrezati na stangle i premazati belancetom i posuti odozgo kimom ili susamom

SLANE KIFLICE

Potrebno je:

1kg brasna pola litra mleka 3 jaja 3 soljice ulja i jedan kvasac. Prvo kvasac da naraste sa malo mleka, a zatim se mesi  sve skupa (brasno,jaje i zejtin) da se dobije testo kao za hleb. Sve se to izmesi i ostavi da naraste pa se razmesi, a zatim se sece na parcice od kojih se suku male kore (samo se malo rastegne) koji se dele na parcice na 8 delova kao kad se sece burek. U svako staviti malo fila i uvija kao kifla zatim se redja u pleh koji je namazan margarinom. Kad se stave u pleh namazati kifle zumancetom i peci. Za fil je potrebno:

sir koji je pomesan sa dva belanca a dva zumanca se premazu odozgo kad se uviju kifle

KIFLICE

4 zumanca 0,5l mleka svez kvasac 1 kasicica soli i jedna kasicica secera, 1 solja za belu kafu ulje 2 margarina i kilo brasno. Odvojiti testo u 24 jufke, redjati 6 jednu preko druge izmedju mazati margarinom. Ponovo razviti i namazati margarin i opet razviti koru iseci i praviti kifle. Filovati sirom a odozgo premazati belanac.

PROJA SA SIROM

2 solje kukuruznog brasna 1 solja psenicnog brasna 1 solja zejtin 2dl kisele vode 3 jaja jedan prasak za pecivo 1 solja sir (solje za belu kafu)

SLANE KIFLICE

Zamesiti 1 solje za belu kafu mleka i malo vode parce kvasca kasika secera i malo brasna. Pustiti da naraste. Umutiti dva jaja i jednu kasiku masti malo soli i brasno po potrebi. Testo deliti na kravajcice i da bude meko, razvijati koru i praviti kiflice. Kiflice namazati odozgo jajetom.

PERECI

1 margarin izdrobiti u 500 grama brasna,zamesiti sa 1 pavlakom.Dodati 1 prasak za pecivo sa 1 kasicicom soli.

Odozgo narendati kackavalj,premazati  1 jaje kim ili susam

PROJA

Umutiti 3 jaja,5 soljice projenog brasna,3 soljice ulja, 3 soljice mleka malo kisele vode sir po zelji i 1 prasak za pecivo

PIROSKE

Umutiti 3 jaja 1 prasak za pecivo 300gr.sitnog sira,300gr.brasna.Zamesiti i razvuci koru i seci na kvadrate ili pravougaonike i

prziti na vreo zejtin.

BUREK

Prokuvati 300gr.vode sa jednom kasicicom soli i ostaviti da se prohladi.Umesiti pola kg.brasna sa ovom vodom.Napraviti 30 loptica

i ostaviti da stoje pola sata.Razvuci svaku lopticu u velicini tacne za kafu,premazati mascu prve dve,a trecu ne.Napraviti tako 10

gomilica od po tri loptice.Razvlaciti kore,redjati i na svaku staviti sir i poprskati mascu ili uljem.Kad zarumeni burek,preliti casom vode (1dl)

sa jednom kasikom ulja i ostaviti jos 10minuta da se pece.

POGACICE

300 gr. mlakog mleka.1 kvasac,malo secera,2 male kasicice soli da naraste.

Dodati 300 gr. masti,3oo gr.pire krompir,1 jaje,1kg brasna i staviti u frizider da prenoci.Sutrdan

razviti koru debljine prsta.

PERECI(KREKER)

2 soljice kafene belo vino

2 soljice kafene ulja

1 kasicica soli

1 prasak za pecivo

8 kafenih soljica brasna

Mazati ih jajetom i posuti kimom

i susamom.Cim ih napravis odmah

staviti da se pecu.

PICA

250 gr.mleka(1 jogurt) ili voda

parce kvasca

1 kasika soli

2 jaja

4 kasike ulja

1 kg brasna.Dobro umesiti.Loptu uvaljati u ulju

i staviti u kesu u frizider.Uzimati po potrebi.

PUNJENA RIBA

U 1/4 l mleka staviti 1 kvasac,2 zumanca,1 kasicica secera,2 kasicice soli,

malo brasna i staviti da naraste.Posle zamesiti sa pola kilograma brasna

i podeliti testo na 4 dela.Razviti ih u korice i premazati ih margarinom.To staviti da odstoji

30 minuta.Onda razvuci koru i podeliti je na 8 dela kao tortu.Svaki deo ponovo namazati

margarinom i staviti jedan na drugi deo.To stoji 1 sat.

Fil:1/2kg mleveno meso,2-3 glavice crnog luka,biber,so,vegeta po ukusu.

SLANE GALETE

Umutiti 1 margarin,3 jaja,150 gr. ulja,200 gr.vode,1 prasak za pecivo,

3 kasike soli,800 gr.brasna i susam.

SLANE KIFLE

1/2l mlakog mleka

parce kvasca,1 kasicica soli,2 kasicice secera

i to da naraste.

1 kg. brasna,2 jaja,2 kafene soljice ulja zamesiti sa nadoslim kvascem.

Testo podeliti na 3 dela.Od jednog dela praviti 8 loptica.Svaku lopticu

razviti oklagijom velicine tacne(soljice za kafu).Premazati margarinom po sredini

8.ne filovati.

TEPANE KIFLE

600 gr.mlake vode,duplo parce kvasca.Razmutiti:9 casa od jogurta brasna,3 kasike secera,1 kasika soli,

i 3 kafene soljice ulja.Zamesiti i 60 puta udarati u podmazan sto.Praviti 60 loptica od testa i razvlaciti oklagijom.

Filovati po ukusu.Kad se izvade iz rerne poprskati malo vodom i pokriti krpom.

PIROSKE

400 gr.brasna 1 prasak za pecivo,1 casa kiselog mleka,2 jaja,250gr.sira,soli po ukusu.

Zamesiti,razviti koru,seci na stanglice i prziti,moze se i dodati salama.

BRZI USTIPCI

2 jaja umutiti,dodati 1 jogurt,18 kasika brasna,1 prasak za pecivo,5-10minuta da odstoji

i onda kasikom vaditi i prziti na ulju.Moze se dodati i slani sir u testo da bi bile slane.

KROFNE

U 250 gr.mlakog mleka staviti parce kvasca

3 kasike ulja

3 kasike secera

2 kasike brasna da naraste.Dodati 3 jaja,malo soli.Ostaviti

1/2 sata.Razvuci koru debljine 1 prst i vaditi casom.

KROFNE   II

Ratopiti parce kvasca u 250gr.mleka.Dodati 2 cela jaja.Masu dobro

umutiti,a zatim uz neprekidno mesanje dodati 750gr.brasna.Kad je testo

dobro umeseno,ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste.Rastanjiti

testo na 2 cm debljine.Krofne vaditi casom za vodu i peci na vrelom ulju.

PICA

1/2kg.brasna,

25gr.kvasca,

1 kafena kasika soli,

1dl ulja,mlaka voda za mesanje (oko 2 dl moze i malo vise).Razmutiti kvasac u mlaku vodu

sa 1 kasikom brasna i da naraste.Kad naraste dodati ostale sastojke.Zamesiti glatko testo.

KROFNE

1kg brasna,

malo kvasca,

1/2l mleka,

4 jaja,

malo soli i 2 soljice ulja(za crnu kafu).Zamesiti testo 3 puta.Po sredini

pritisnuti.

MAKEDONSKA POGACA

3 jaja,casa jogurta,2 kasike kravljeg sira,18 kasika ostrog brasna,soljica ulja,

so,prasak za pecivo.Sve sastojke izmesati mikseromi sipati u podmazan pleh

posut brasnom i peci na srednjoj temperaturi.Ispecenu pogacu seci na kocke.

PITA SA KUPUSOM

1/2kg tankih kora za pitu,1kg kupusa,ulje,so,biber.

Kupus sitno iseci kao za salatu,posoliti i staviti da se dinsta na ulju.Kad kupus omeksa

skloniti sa sporeta i ohladiti.U podmazan pleh redjati dve kore koje poprskamos malo ulja i vode

zatim stavimo deo kupusa i tako naizmenicno dok se sav materijal ne utrosi.Zavrsava se s dve

kore.Pita se pece oko pola sata u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.Kad je gotova poprskati vodom

pokriti cistom hartijom i salvetom i ostaviti da se hladi,zatim seci na kocke.

PUZICI

100gr.masti,2 zumanca,2 kasike secera,soljica mleka,20gr.kvasca,na vrh

noza soli,brasno za testo.Kvasac izmrviti u mleko,u koje se doda malo secera i

ostaviti da uskisne,mast umutiti sa zumancima i secerom,dodati kvasac i brasno koliko

je potrebno da se zamesi testo ni tvrdo ni meko.Testo rastanjiti u koru debljine tupe strane noza.

2 belanca umutiti sa 200gr.secera,dodati 100gr.mlevenih oraha i tom masom premazati koru,uviti u rolat

i seci komade sirine 2cm.Redjati u podmazan pleh secenom stranom na dole i seci.Tople uvaljati

u prah secer.

SPANSKA PITA

Umutiti 4 jaja,18 kasika brasna,1 prasak za peacivo,2 kafene soljice ulja,i isto

toliko mleko,200 gr. iseckane sunke,200 gr. sampinjoni,200 gr.sir,3-4 kisela

krastavca,2-3 kasike kasike griz.Kad se ohladi premazati pavlakom.

SLANA TORTA

2 mala ili 1 veci tost hleb.

1.Umutiti 2 case pavlake i 400 gr.majoneza i to podeliti na 3 dela.

U I deo:Dodati 3 kisela krastavcica

i 4 kuvana jaja (narendati)

U II deo: 300 gr. seckane sunke,2 kasike kecapa,1 kasika aleve paprike.

U III deo:3 seckana krastavcica,150 gr. sitnog sira i manju vezu persuna.

Ispod svakog dela naredjati hleb.Pre nego narendas kackavalj premazati

majonezom.Odozgo narendati kackavalj.

SLANI BELI ROLAT

Rastopiti 1/2 pakle margarina,120 gr.brasna,sve to proprziti,dodati

1/2l hladnog mleka i kuvati dok se ne zgusne.U prohladjenu masu dodati

5 zumanca(jedno po jedno),a zatim umucena 5 belanca i pola praska za

pecivo.U dobro podmazan pleh ispeci.Zaviti testo u vidu rolata (u krpu).Ohladjeni rolat

filovati sa:iseckati 250 gr. sunke,dodati 1 pavlaku i malo sira.

Rolat moze jos da se filuje mlevenim mesom ili pecurkama.

SLANA TORTA

Potrebno je:60 gr. margarina,60 gr.brasna,250 gr.mleka,4 jaja,so,kackavalj,400 gr.sunke,2 pavlake,

1 kasicica senfa,persun.

Rastopiti margarin,brasno,proprziti da porumeni,dodati mleko i stalno mesati dok se ne zgusne

i staviti da se ohladi.Dodati 4 zumanca umutiti i 4 belanca i sjediniti.Dodati malo soli,malo

rendanog kackavalja.Peci 3 kore.

Fil:naseckati 400 gr.sunke,2 pavlake,1 kasicica senfa,malo persuna.Filovati

kore,a odozgo narendati kackavalj.

SLANI ROLAT SA KREM SIROM

Potrebno je:100 gr.ulja,100 gr. vode,so secer,,100 gr.brasna,6 jaja,200 gr.sunke,

100 gr.krastavcica,2 kutijice krem sira i 1 pavlaka.

Prokuvati:100 gr.ulja,100 gr.vode,malo soli i malo secera.Skinuti s vatre i dodati

100 gr. brasna i 4 jaja jedno po jedno i izjednaciti i sipati u podmazan pleh i peci.

Fil:200 gr.sunke,100 gr.krastavcica,2 kuvana jaja sitno iseckati,dodati 2 krem sira

i jednu pavlaku.Rolat zaviti i ukrasiti pavlakom.

SLANA TORTA OD SPANACA

Umutiti 4 jaja,dodati 1 casu od jogurta mleko,1 casu ulja,1 casu seckanog spanaca,

1 prasak za pecivo,malo soli,300 gr.sira i 14 kasika brasna.

PITA KROMPIRUSA

1/2kg kora.

Iseckati krompir (oko 800 gr.),iseckati 1 glavicu crnog luka posoliti je ,izgnjeciti i ostaviti

da odstoji.Pomesati luk i krompir,dodati vegetu i biber.Umutiti malo vode i ulja.Redjaju se

po 2 kore pa fil.Kad je pita skoro pecena umuti 1 casu vode,malo soli i 1/4 case ulja,izbosti pitu i preliti je ovim

zatim pitu dopeci.

KIFLICE

1 kg.brasna

1 celo jaje i 2 zumanca

2 soljice ulja

1/2l mleka

kvasac.

Zamesiti testo.Razviti koru.Narendati ceo margarin.Uviti koru kao rolat.Podeliti

na 2 dela.Razvuci koru.Staviti da odstoji (filovane kifle) 45 min.moze i duze.Premazati

belancetom.

SLANA TORTA

Umutiti 6 belanca,tome dodati 6 zumanca,6 kasika brasna,1 prasak za pecivo,1 kiselu

pavlaku.To ispeci.Podeliti na 3 dela.

I-1 pavlaku i 300 gr.sunke.

II-1 pavlaku i 3 kasike sirko i kiseli krastavcici

III-majonez i narendan kackavalj.

SLANE GALETE (KREKER)

1 kesica susam,

3 komada jaja,

1 margarin,

2 soljice zejtin,

1 prasak za pecivo,

1 solja vode (od kafe),

1 kg. brasna i malo soli.

Sve to zamesiti i praviti galete,krekere peci u rerni.

KROASAN KIFLE

Potrebno je:

1/2 l mleka,

4 jaja,

1kg brasna,

2 soljice ulja,

1 margarin,

3oo gr. sira.

parce kvasca.

Zamesiti kvasac i ostaviti da nadodje.Umutiti 2 zumanca i 1 celo jaje dodati narasli kvasac

i 2 soljice ulja,malo soli i zamesiti testo.Podeliti testo na 16.Svaki deo rastanjiti na krug velicine

malog tanjira.Podeliti margarin na 4 dela.Spajati po 4 pogacice,a izmedju njih prethodno

narendati margarin.

Od toga se dobijaju 4 pogace koje se razvijaju u koru i dele na 12 ili 16 delova (kao torta se seku).

Fil:Preostala 2 belanca i 1 jaje umutiti pa podeliti na 2 dela.U jedan deo staviti sir, a drugi ostaviti za

premazivanje.Praviti kiflice i premazati ih,a odozgo posuti susam.

PROJA

Umutiti 5 jaja kao za tortu.Tome dodati 3,5 soljica (crna kafa) ulja,5 soljica mleka,sir po zelji,

1 nepunu kasiku soli.

Posle dodati izmesano 5 soljica projeno brasno i 5 soljica obicno brasno i 1 prasak za pecivo.Po zelji

dodati lan i susam i odozgo posoliti susam.

PROJA II

3-4 jaja izmutiti i dodati 1 soljicu(kafena malo veca) ulja,4 soljice jogurta,sir i spanac po zelji,

3 soljice belog brasna,2 soljice kukuruznog griza ili 3 soljice sitnog kukuruznog brasna,

1 prasak za pecivo i soli po ukusu.

MLADENCICI

Staviti 1 i po casu od jogurta mlakog mleka,1 kvasac i 3 kasike secera i 2 kasike brasna

da naraste.

U vanglicu staviti 2 jaja,2 soljice za kafu ulja i 1 punu kasiku mast.To lepo umutiti,

dodati narasli kvasac i zamesiti sa 1kg brasna.Zamesiti ni tvrdo ni meko.Razvuci

oklagijom,vaditi casom.Kad se ispecu premazati medom i posuti orasima(mlevenim).

dodatinarasli kvasac i zamesiti sa 1kg.brasna.Zamesiti ni tvrdo ni meko.Razvuci

oklagijom,vaditi casom.Kad se ispecu premazati medom i posuti orasima(mlevenim).

STRUDLA”MALI PRINC

Testo

60gr. secera

250gr. toplog mleka,

2 pakovanja suvog kvasca,

500gr. brasna,

prstohvat soli,

2 jaja,

150gr.omeksalog butera,

kora jednog limuna.

Fil:2 pakovanja mlevenog maka(500gr)

100gr.suvog grozdja,

150gr. vrelog mleka,

kasicica cimeta.

Glazura:1 belance,200gr.prah secera,sok od jedog limuna,3 kasike listica od

badema.

Priprema:Pomesati kvasac i brasno.Posebno umutiti ostale sastojke

predvidjene zatesto i sipati ih u brasno.Dobro izraditi testo i staviti da naraste

oko pola sata.Razviti testo u obliku pravougaonika 1cm debljine premazati filom

i uviti ga sa oba kraja prema sredini premazati zumancem,ostaviti jos 20min.

da raste i peci u toploj rerni oko 1h.

Fil:Sadrzaj 2 kesice mlevenog maka preliti vrelim mlekom,dodati cimet

i suvo grozdje.

Glazura:Pomesati belance,prah secer,sok od limuna,preliti jos uvek topao kolac,

i posuti listicima badema.

STRUDLA

1 kvasac(25 gr.)potopiti u solju(bela kafa)mlakog mleka.Dodati 2 kasike secera i malo

brasna da kvasac naraste.

Istopiti 1 margarin (250gr),dodati kvasac,limunovu koru,1 celo jaje i sve to

zamesiti sa 600gr.brasna.Testo podeliti na 4 dela.Razvuci oklagijom na 1/2cm

kao velicine za srednji dlan.

Fil:Prokuvati 200gr secera sa soljom mleka.Dodati 250gr mlevenih oraha

ili maka,vanilin secer.Ohladjenim filom premazati kore,umotati ,namazati

jajetom i peci na 200stepeni oko 45min. i malo na 175 stepeni.

POGACICE

3 case od jogurta brasna,

2 zumanca,

1 casa jogurt,

1 pecivo i 1/2 case (jogurt) zejtin.

Dodati malo soli otprilike 1 kasicica.Umesiti rukom testo

i napraviti 13 loptica.

Fil:Umutiti 2 belanca,malo spanaca,malo sira ili bilo sta,dodati malo soli.

Peci u podmazan pleh.

 

KROFNICE ZA PLEH

Potrebno je:4 jaja,200gr.spanaca,malo suhomesnatog,200gr.sira,

1 soljica za crnu kafu ulja,1 casa jogurt,2 case(jogurt)brasna,1 pecivo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: